Er sænkelsen af sodavandsafgiften et flop?

Sodavandsafgift, grænsehandel

Det gik ikke som forudsagt da den danske regering satte sodavandsafgiften ned, vi køber stadig vores øl og sodavand i Tyskland.

Den danske sodavandsafgift har været et meget omdebatteret emne de sidste par år, og nye tal fra Bryggeriforeningen viser, ifølge dr.dk, at der højst er solgt 38 millioner liter sodavand mere i 2014 i forhold til 2013 samtidigt er grænsebutikkernes sodavandssalg uændret.

Den danske regering, havde regnet med hæve sodavandssalget i Danmark, med 60 millioner liter – Det undrer dog ikke Økonomiprofessor ved CBS, Troels Troelsen, han peger på flere grunde til at resultatet ikke er så højt som ønsket, en af faktorerne kan være, at de meget runde tal i regeringens plan lugter lidt af, at der ikke har været ret meget økonomisk faglig ekspertise ind over da planen er blevet udarbejdet.

Heller ikke lektor og prisforsker Birger Boutrup Jensen fra MAPP Centret på Aarhus Universitet undrer sig over at regeringens tal ikke holder – »Lavere priser betyder ikke altid, at forbrugerne køber mere af en vare. Forbrugeradfærd er mere kompliceret end det,« siger han – Han forklarer desuden at det er meget svært at vide hvordan en afgiftsændring påvirker forbrugerne, da vores opfattelse af hvad normalprisen er, typisk er meget forskellig.

Desuden skal man huske på at turen ned over grænsen for mange også er en hyggetur, en for for udflugt – det laver en lille afgift ændring ikke om på.

Grænsehandlen havde forudset tallene

Allerede I april 2013 forudsagde Detail-direktør fra Fleggaard, Mike Simonsen tallene overfor politikken.dk – han sagde dengang: »Vores reaktion vil være at fortsætte, som om intet var sket. Vi tror, effekten bliver akkurat lige så stor som afskaffelsen af fedtafgiften. Nemlig ingen effekt.

På Sparty.dk oplever vi også stadig en stigende interesse for grænsehandel, og det er vores indtryk at Danskerne køber meget mere end kun øl og sodavand når de tager turen over grænsen.